Tuin columns Versicolor
Allerlei verrassende belevenissen in onze tuinen.
Lees de leukste verhalen van onze werkzaamheden en belevenissen in de Versicolor tuin.
- De lente komt eraan!
- Februari: plannen en bollen
- In de Wintertuin
- Vogelpret
- Snipperdagen in de tuin
- Sneeuwklokjes in de sneeuw
- Tuinvrouw in tijden van Corona-stress
- Compost, het zwarte goud....
- Oktoberlicht
- Snoeiweekend
- Op zoek naar nieuwe inspiratie
- Winter rust roest...
- Viva Italia !
- De bruine tuin...
- Durf te dromen !
- Alice in Wonderland....
- Naar een grote tuin
- Tussen Vogelbos en Vlinderkroeg
- Zonaanbidder
- Blij met klei
- Tuinbezoek
- Discriminatie in de tuin?
- Controlfreak
- Een eigen Keukenhofje…
- Droomtuinen...
- Allemaal aan de Allium!
- Onkruidvrije paden
- Mot met de Buxusmot….
- Knipbeurt voor Knotwilgen
Tussen Vogelbos en Vlinderkroeg
Heeft u in de tuinbladen al gelezen over dé tuinhype van dit jaar … de tuin met buitenbioscoop? Of ik serieus ben, vraagt u ? Echte groenliefhebbers hebben natuurlijk helemaal geen tijd om buiten op het terras naar een tv-scherm te staren (tenzij er net een aflevering is van Gardeners World op de BBC misschien).
De trend om van je tuin een verlengde van je woonhuis te maken is, hoe graag we ook willen, makkelijker toepasbaar in mediterrane landen waar je een groot deel van het jaar buiten kunt leven. In Nederland valt dit helaas nogal eens tegen. Voor ons in de Versicolor-tuin dus geen buitenkeuken of buitendouche … maar hooguit een kleine barbecue op het terras en op een zomerse dag lekker met je voeten in de vijver.
Al sinds het eerste begin hebben wij ons aangesloten bij de actie Tuinreservaten.
Het is bedoeld om elke tuinbezitter enthousiast te krijgen voor een eigen tuinparadijs: zonder kunstgras of veel bestrating, maar een groene oase waarvan mens en dier gelukkig worden. De actie wordt o.a. ondersteund door Vogelbescherming Nederland, de Vlinderstichting, Zoogdiervereniging en vele anderen. Iedere Nederlander wiens tuin voldoet aan een aantal voorwaarden, kan zijn tuin aanmelden. Samen maken we zo in heel Nederland een aangeschakelde zone van groene paradijzen… Voor meer info verwijs ik gelijkgestemden graag naar http://www.tuinreservaten.nl
Want wij denken heel vaak dat onze tuin er vooral voor onszelf is, maar vergeten soms dat we ook een groene Bed & Breakfast runnen voor vele diersoorten. Met de tuinvogels natuurlijk met stip op 1! In onze Versicolor-tuin zijn deze gevederde vrienden graag geziene gasten. In mijn tuin is op één van de uiterste punten als vogelhotel zelfs een klein vogelbosje ingericht, vol bomen en heesters die beschutting en nestgelegenheid bieden, maar die ook in het najaar bessen en vruchten dragen. Bottelrozen voor de groenlingen, vlierbessen voor de spreeuwen enzovoort. Door de hele tuin hangen nestkastjes die hier gewoonlijk vooral door koolmezen, pimpelmezen en ringmussen worden gebruikt. De heggenmus, merels en lijsters bouwen hun kraamkamers in dikke klimopwanden en de winterkoning nestelt graag in de takkenwal van opgestapeld snoeihout. Dikke houtduiven, verliefd hun steeds repeterende deuntje koerend, leggen kriskras wat takken in een bolboompje en hopen er het beste van… Doordat we in het najaar de afgestorven planten laten staan tot februari, kunnen alle zaaddozen (van b.v. kaardebol) door de vinken worden leeg gegeten. Met vogels komt je hele tuin tot leven!
Een andere grote liefde zijn vlinders.
Op een andere punt van de tuin, ditmaal op het warme zuiden, hebben we een stuk grond ingericht als vlinderkroeg. Daar bloeien nectarplanten voor vroege en late fladderaars. In de lente kunnen citroenvlinders en de eerste kleine vossen zich laven aan viooltjes en judaspenning; later in de zomer bloeit er o.a. een hele haag van Buddleja’s (vlinderstruiken) in diverse tinten . Op sommige zomerdagen vind je tientallen vlinders op één struik, waaronder verschillende witjes, dagpauwogen en atalanta’s en als we geluk hebben hier in het noorden, zo af en toe een gehakkelde aurelia. Altijd drukdrukdruk zijn de argusvlinders die tussen de planten heen-en-weer vliegen en slechts korte pitch stops lijken te maken om even bij te tanken. In de nazomer tenslotte kan de nieuwe generatie vlinders zich vol eten met de nectar van o.a. Sedums, herfstasters en Eupatoriums.
En hebben wij even geluk: net achter onze schuur is precies een randje over om ook wat brandnetels te gedogen, die door verschillende vlinders als waardplant voor hun rupsen worden gebruikt. De rupsen van de koolwitjes zijn al jaren tevreden met het opeten van onze oostindische kers, die doen niet moeilijk.
Zeg nou zelf… wie wil er nou een buiten bioscoop, als je de hele dag gratis en live kunt kijken naar vogels en vlinders? Uitzending gemist? Dan snel naar tuincentrum of kweker voor een nestkastje en een Vlinderstruik!
Door Marianne